De beste ideeën voor zwart-wit fotokunst

Er zijn maar weinig mensen die niet gefascineerd zijn door zwart-wit foto's. Wanneer alle kleuren wegvallen treedt het onderwerp van de foto op de voorgrond en grijpt het de volledige aandacht. Er blijft niks anders over dan de pure essentie van de foto, en onze blik focust zich nu alleen nog maar op de subtiele contouren, licht-donker contrasten en de compositie. Het is van belang om het effect van deze toepassing goed te begrijpen omdat niet alle fotothema's zich hier goed voor lenen.

Geschikte thema's voor zwart-wit foto's

Uitvergrote zwart-wit foto's met een hoog contrast zijn perfect als wanddecoratie. Het onderwerp kan iets simpels zijn als een goed doordachte compositie shot van een alledaagse situaties. Hieronder volgen typische thema's die zich uitermate goed lenen voor zwart-wit fotokunst:

 • Steden en Architectuur: Foto's van architectonische meesterwerken genomen vanuit een bijzondere hoek, de skyline van New York of een café in een pittoreske Parijse straat geven allemaal flair en een ruimtelijk effect aan jouw woonkamer.
 • Dieren in zwart-wit: De strepen van een Zebra hebben een hoog contrast waardoor het zwart-wit effect als wanddecoratie bijzonder sprekend zal zijn. Overige exotische dieren, zoals een groep majestueuze leeuwen in de open savannen, of zelfs een portret van jouw geliefde huisdier tegen een sobere achtergrond, zal voor de nodige levendigheid zorgen.
 • Licht-donker contrast: Objecten met een sterk licht-donker contrast zijn uitermate geschikt voor zwart-wit fotografie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de toetsen van een piano, een dambordpatroon of een fotocompositie met veel licht en schaduw.
 • Portretfoto's: De intensiteit van een foto met expressieve gezichtsuitdrukking wordt als wanddecoratie in het zwart-wit extra vergroot.
 • Klassieke zwart-wit fotografie: Kunstwerken van beroemde zwart-wit fotografen als Henri Cartier-Bresson, Nick Brandt, James Nachtwey, Matt Stuart of Michael Kenna zijn altijd een goed idee en garanderen een spectaculair resultaat.

Pixum tip

Mocht je geen inspiratie hebben of net niet de juiste foto hebben voor een wanddecoratie idee, neem dan gerust een kijkje op websites zoals artboxONE die zich specialiseren in art prints. Hier vind je onder andere talloze zwart-wit afbeeldingen van hedendaagse fotografen en jong talent om een keuze uit te maken.

Materiaalkeuze bij zwart-wit foto's

Zwart-wit foto's kunnen op alle beschikbare Pixum materialen worden afgedrukt, echter zal het resultaat per materiaal verschillen. In dit specifieke geval adviseren wij de matte finish van alu-dibond oftewel foto op aluminium. Wij raden een reflecterende oppervlak af omdat de contrastverhouding er nadelig door wordt beïnvloed. Als alternatief op alu-dibond is foto op forex een uitstekende optie. Het materiaal is licht in gewicht waardoor het ideaal is voor poreuze ondergronden.

Decoratie Tip: Wanneer je meerdere zwart-wit foto's uit dezelfde serie wilt afdrukken, voorzie ze dan van hetzelfde type fotolijst voor een strak en moderne uitstraling. Gebruik bij voorkeur zwarte fotolijsten ("Confetti" zwart) voor extra karakter. Als je voor verschillende maten kiest kun je deze gerust asymmetrisch ophangen voor een artistieke en trendy uitstraling. Aan deze manier van organiseren liggen een aantal basisregels ten grondslag. Verdiep je dan ook eerst in de "Petersburg Hanging" methode voor de juiste benadering en om chaos te voorkomen.

Fotoproducten voor gezelligheid

Foto's online bestellen
Foto's online bestellen

Ontdek fotoafdrukken in verschillende formaten en bestel ze direct online. We ontwikkelen foto's altijd in de beste kwaliteit en dat kan in veel varianten.

Foto op canvas zelf ontwerpen
Foto op canvas zelf ontwerpen

Ontwerp jouw eigen foto op canvas bij Pixum! Waarom? Bij Pixum krijg je de beste afdruk op topkwaliteit linnen, dat handgespannen wordt op een FSC-gecertificeerd houten spieraam.

Fotocollage maken
Fotocollage maken

Fotocollage met een verzemeling van foto's ontwerpen - ontdek nu de mogelijkheden van onze wanddecoratie en ontwerp canvas & co. met een collectie van je favoriete foto's.

Uitstekende Pixum-kwaliteit

Wat zeggen onze klanten over onze Pixum Wanddecoratie
Pixum Bestelwijzen

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.

  Online Editor

  • Snel en gemakkelijk:

   Ontwerp je Pixum producten snel en direct via onze website.

  • Perfect voor:

   Gemakkelijk cadeautjes ontwerpen met weinig foto's.

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.
  Populair bij onze klanten

  Pixum Fotowereld Software

  • Talrijke mogelijkheden:

   Profiteer van de vele ontwerpmogelijkheden bij het ontwerpen van jouw fotoproducten.

  • Perfect voor:

   Wanneer je meer opties wilt en veel foto's wilt gebruiken.

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.

  Pixum Fotoboek App

  • Comfortabel ontwerpen:

   Ontwerp jouw Pixum Fotoproducten direct vanuit je luie stoel, met tablet of smartphone.

  • Perfect voor:

   Onderweg fotoproducten ontwerpen met foto's van je smartphone of tablet.

  nu ook voor
  Android