Contact
Kunnen wij je helpen?

Onze vriendelijke klantenservice staat voor je klaar.

Ma - vr 10:00 - 14:00
(lokaal tarief)

Menu

Kerstballen maken van foto's

Niet lachen! Het is misschien nog wat vroeg, maar ik ben al begonnen met het fröbelen van mijn kerstdecoratie. Ik kwam op het idee nadat ik laatst tekeningen van mijn zoon fotografeerde, om van die talloze, jeugdige kunstwerken, een fotoboek samen te stellen. De kleuren waren zo indrukwekkend, dat ik er ook maar meteen fotoafdrukken bij heb besteld. Van die fotoafdrukken kun je namelijk gemakkelijk prachtige kerstballen knutselen!

Het best kun je daarvoor 2:3 afdrukken van 13 × 19 cm of 10 × 19 gebruiken. Zo krijg je, qua grootte kerstballen, die het meest in de richting komen van de gemiddelde bal die je in de winkel zou kopen. Lekker makkelijk, maar superleuk!

Kerstmarkt

Op zoek naar creatieve fotocadeaus om je familie en vrienden deze Kerst te verrassen? Pixum helpt mee!

MATERIAAL:

 • Fotoafdrukken in het formaat 13 × 19 cm (voor grote kerstballen met 8 cm doorsnede)
 • Fotoafdrukken in het formaat 10 × 15 cm (voor iets kleinere kerstballen met 6 cm doorsnede)
 • 2 splitpennen per kerstbal

GEREEDSCHAP:

 • Schaar
 • Potlood
 • Liniaal
 • Papier snijapparaat
 • Gaatjestang

Stap 1

Neem een fotoprint van 13 × 19 cm en leeg deze voor je op tafel. Knip de foto in twaalf 15mm-brede strookjes. Dit gaat het makkelijkst en snelst met een snijmachine, maar gaat natuurlijk ook met een liniaal, potlood en schaar. Zet op de achterkant van de foto elke 15mm een lijn, en knip vervolgens langs deze lijnen. Pas wel op dat de strookjes na het knippen niet door elkaar komen, want anders klopt de kerstbal later niet meer!

Stap 2

Leg de strookjes in de juiste volgende precies op elkaar en knip met de gaatjestang een middelgroot gat aan het uiteinde van de strookjes.

Stap 3

Steek een splitpen door dit eerste gat. Het kopje van de splitpen moet aan de kant zitten van de fotoafdruk (dus de buitenkant van de kerstbal). Steek de splitpen door het gaatje en vouw hem uitelkaar aan de andere kant van de stapel strookjes. Knip vervolgens nog een gat aan de andere kant van de strookjes.

Stap 4

Nu kun je de strookjes één voor één uitwaaieren, zodat ze samen in 360 graden op gelijke afstand een cirkel vormen.

Pixum tip

Om de kerstballen in de boom op te hangen kun je allerlei soorten draad en koortjes gebruiken. Het makkelijkst is om een van de splitpennetjes een beetje losser te maken en jouw snoer direct onder het kopje vast te knopen. Vervolgens zet je het splitpennetje weer stevig op z'n plek.

Stap 5

Neem de tweede splitpen en steek deze allereerst door het tweede gaatje van een strookje uit het midden van de foto. Het kopje moet weer aan de kant met de foto zitten.

Stap 6

Plaats nu de rest van de strookjes op de tweede splitpen. Doe dit om-en-om. Als je in één richting werkt krijgt de foto een ovale vorm.

Stap 7

Wanneer alle strookjes verbonden zijn kun je ook de tweede splitpen openvouwen. Nu kun je alle strookjes ordenen totdat ze samen mooi een bal vormen. Klaar!

Pixum Bestelwijzen

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.

  Online-Designer

  • Snel en gemakkelijk:

   Ontwerp je Pixum producten snel en direct via onze website.

  • Perfect voor:

   Gemakkelijk cadeautjes ontwerpen met weinig foto's.

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.

  Pixum Fotowereld Software

  • Talrijke mogelijkheden:

   Profiteer van de vele ontwerpmogelijkheden bij het ontwerpen van jouw fotoproducten.

  • Perfect voor:

   Wanneer je meer opties wilt en veel foto's wilt gebruiken.

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.

  Pixum Fotoboek App

  • Comfortabel ontwerpen:

   Ontwerp jouw Pixum Fotoproducten direct vanuit je luie stoel, met tablet of smartphone.

  • Perfect voor:

   Onderweg fotoproducten ontwerpen met foto's van je smartphone of tablet.

  nu ook voor
  Android