5 Kerstverlichting DIY-Tips met Pixum Fotoafdrukken

Kerst is de tijd van licht. Als het buiten donker wordt dan worden bomen versierd met glanzende en flitsende lampjes, hangt er kerstverlichting in de straten en zie je vanuit de huizen mooie lampjes en romantisch kaarslicht naar buiten stralen. Breng jouw huis ook in kerstsfeer met behulp van sfeervolle kerstverlichting en met foto afdrukken van jouw mooiste momenten.

In de aanloop naar kerst deelt Pixum in de Pixum Adventskalender vijf geweldige ideeën van hoe je gewone kerstverlichting samen met jouw favoriete Pixum fotoafdrukken kunt omtoveren tot de allermooiste lichtjes decoraties.

Een hemel vol lichtjes

Fotoslinger met romantische lichtjes

Het is zo simpel, maar tegelijkertijd ook zo mooi. Maak thuis ook zo'n sprookjesachtige fotoslinger. Het is niet moeilijk en je hebt er maar drie verschillende dingen voor nodig!

Aan de slag:

 1. Hang de kerstverlichting aan de muur. Wij hebben twee snoeren met kerstverlichting heen en weer van boven naar beneden opgehangen zodat je ook daadwerkelijke een soort fotolijst hebt.
 2. Bevestig de Pixum retro-foto afdrukken met de houten knijpertjes, of de haakjes, aan de kerstverlichting.

Een tikje industrial

Met lichtjes versierde fotoplankjes

Wel kerstlichtjes en foto's, maar net iets stoerder: de met lampjes versierde fotoplankjes. Stoer, industrieel en heel leuk om zelf te maken!

Aan de slag:

 1. Meet een van de plankjes en bepaal waar het metaaldraad gespannen moet worden. Zet met een potlood twee stipjes aan de buitenranden van het plankje, daar waar het metaaldraad begint en eindigt. Let op: teken de stipjes aan de voorkant van de plankjes.
  Tip: controleer goed waar je de stipjes tekent zodat het metaaldraad straks op alle drie de plankjes op dezelfde plek hangt.
 2. Sla met de hamer een spijker in de gemarkeerde punten op het plankje. Let op: je hoeft alleen het puntje van de spijker maar in de plankjes te slaan. Haal de spijker weer uit het plankje en draai vervolgens de schroefogen in de gaatjes.
 3. Rol het metaaldraad uit en wikkel het om een van de schroefogen. Trek het metaaldraad vervolgens uit naar de andere schroef. Knip het draad af met een tang.
 4. Knip het draad niet te zuinig af, want je moet genoeg speling hebben om het draad goed strak vast te maken. Wikkel het draad om het tweede schroefoog.
  Tip: Knip het metaaldraad dat over is niet af, maar werk het netjes weg. Als je het draad nog een keer strakker of juist minder strak wilt spannen dan heb je hier nog voldoende speling voor. Je kunt het draad strakker trekken door de schroef te draaien.
 5. Herhaal stap 1 tot en met 3 nu met de andere twee plankjes. Bevestig de plankjes aan de muur. Om de plankjes op te hangen hebben wij er bovenin twee krammetje ingeslagen, waarbij we een oogje open lieten waar de spijker doorheen kan. Gebruik je waterpas en meetlint om te zorgen dat de plankjes recht en op een mooie afstand van elkaar hangen. Houd de plankjes op de juiste plek tegen de muur en markeer met een potlood de plekken van de krammetjes, zodat je weet waar de spijkers moeten komen. Nadat je de spijkers in de muur geslagen hebt kun je de plankjes hieraan ophangen.
 6. Hang je Pixum foto afdrukken met behulp van de kleine wasknijpers aan de metaaldraden.
 7. Om het geheel in kerstsfeer te brengen hang je tenslotte de kerstverlichting rondom de drie plankjes. Zo kun je ook tijdens de donkere dagen genieten van jouw favoriete foto's, en dat in moderne industrial-stijl.

Materiaal

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Stap 5 - ophangen

Stap 5 - aan de muur

Stap 6

Klaar!

Fonkelende fotolijst

Met lichtjes versierde fotolijst

Een beetje stoer, maar ook hartstikke gezellig en leuk is deze verlichte fotolijst. In de kerstperiode kun je de lijst in kerstsfeer brengen door er feestelijke foto's en kaartjes in te zetten. Maar deze DIY foto lijst is niet alleen een idee voor kerst; ook de rest van het jaar is het een super leuke decoratie voor aan de muur!

Wat heb je nodig voor je fotolijst:

 • Houten frame van een fotolijst (dus zonder het glas en de achterkant)
 • Gaas, bijvoorbeeld konijnen- of kippengaas
 • Spijkers voor het ophangen
 • Kerstverlichting
 • Kleine wasknijpers
 • Pixum Afdrukken en retro-foto's
 • Nietpistool, tang en hamer
 • Tip: gebruik een werkmat om op te werken zodat je je tafel of vloer niet beschadigt

Aan de slag met je DIY-fotolijst:

 1. Plaats het gaas op de achterkant van het houten frame en klik het vast met behulp van het nietpistool. Het geeft niet als het stuk gaas groter is dan het frame, want dit werk je later nog netjes bij. Bevestig het gaas aan alle kanten van het frame. Houd het gaas goed vast zodat het niet bol gaat staan. Tip: draag tuin- of werkhandschoenen zodat je je niet aan het gaas snijdt.
 2. Als het gaas goed en stevig op het frame vast zit dan kun je het teveel aan gaas verwijderen. Knip of snijd het voorzichtig los. Denk hierbij goed aan je handen! Tip: als een stukje gaas per ongeluk loslaat dan kun je dit weer terugtrekken met behulp van een hamer.
 3. Als je al het overtollige gaas hebt verwijderd dan kun je het gaas dat op het frame zit nog eens extra stevig vastmaken. Gebruik hiervoor het nietpistool en de hamer. Door het gaas netjes en stevig vast te nieten en de scherpe kantjes zijn weg te werken bescherm je je handen en je muur tegen krassen.
 4. Als je de lijst wilt ophangen bevestig dan een haakje aan de bovenkant van het houten frame.
 5. Hang de lijst aan de muur en wikkel er de kerstverlichting omheen. Versier de lijst met je mooiste Pixum foto afdrukken. Klaar!

Materiaal

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Stap 5 - ophangen

Stap 5 - aan de muur

Klaar!

Lichtjes met leuke lampenkampjes

Lichtjesslinger met foto-lampenkapjes

Deze originele lichtslinger is een super leuke decoratie. Breng je huis in kerstsfeer met deze persoonlijke lampjes. Ook de rest van het jaar is deze slinger een super leuke woonaccessoires! Of je nou gebruik maakt van foto's van je geliefden, van je vakantie of van de mooiste momenten uit het afgelopen jaar: vrolijk en origineel is het zeker.

Aan de slag met je lampenkapjes:

 1. Kies een foto en rol deze rond een van de lichtjes van de kerstverlichting zodat het een kapje wordt. Plak de foto dicht met een stukje plakband zodat je de vorm die de foto nu heeft behoudt. Teken met het potlood een lijn aan de binnenkant van het kapje, vanaf en naar het punt waarop de uiteinden van de foto bij elkaar komen. Over deze lijn knip je de foto straks bij zodat het kapje een mooie kegelvorm krijgt.
 2. Haal de foto weer van het lichtje af en knip deze uit langs de lijn die je zojuist getekend hebt. Leg de uitgeknipte foto nu op het stuk karton en teken met het potlood de omtrek van de foto over op het karton. Knip de vorm nu uit het karton en je hebt de mal die je kunt gebruiken om de andere foto's op maat te knippen.
 3. Om het kapje vast te maken lijm je het ene uiteinde van foto op het andere uiteinde. Bij de rand die je aan de buitenkant van het kapje ziet smeer je de achterkant van de foto in met lijm. Vouw nu het kapje om een lampje en plak hem dicht.
 4. Knip nu met de mal die je hebt gemaakt alle andere foto's op maat. Lijm de foto's vervolgens om de lichtjes heen. Tip: hang de lampenkapjes om en om zodat er steeds één lichtje vrij tussen de lampenkapjes hangt. Deze lampjes verlichten dan de lampenkapjes.
 5. Hang je lichtjesslinger met foto lampenkapjes aan de muur. Klaar!

Materiaal

Stap 1

Stap 2

Stap 3 - markeren

Stap 3

Stap 3 - plakken

Stap 4

Stap 5

Stap 6 - rollen

Stap 6 - belichten

Klaar!

Fantastische theelichtjes

Betoverende windlichtjes met foto's | DIY-tip

De laatste weken van het jaar met korte dagen en lange avonden. Het is de periode waarin we allemaal ons huis extra gezellig maken door kerstverlichting op te hangen en gezellige kaarsjes neer te zetten. Maak dit nu nog specialer door zelf heel persoonlijke en betoverende foto lampjes te maken.

Wat heb je nodig voor je theelichtjes:

 • Glazen potten
 • Hobbylijm
 • Borstel/kwast
 • Papieren zakdoekjes of tissues
 • (kleine) kerstverlichting met ledlampjes en batterijen
 • Pixum Fotoafdrukken (gebruik bij voorkeur Pixum foto afdrukken in het kleine staande of in het liggende formaat)
 • Decoratielint
 • Hobbyschaartje of borduurschaartje

Aan de slag met je windlichten:

 1. Knip met het hobbyschaartje je Pixum foto afdruk in het gewenste formaat. Voor het leukste effect knip je de silhouetten van de personen, of het landschap, die op de foto staan uit. Houd daarbij wel een rand aan de onderkant van de foto over.
 2. Smeer de voorkant van de foto in met hobbylijm. Plak vervolgens de foto op de voorkant van je glazen pot. Waarschijnlijk wordt je foto door de lijm wat onzichtbaar. Dat is niet erg. Als straks de lampjes branden dan schijnt de foto je daardoor op een magische wijze tegemoet.
 3. Besmeer nu ook de glazen potten met de hobbylijm. Beplak de pot nu met de papieren zakdoekjes of tissues. Plak de hele pot ermee vol zodat er een laag papieren zakdoekjes rondom de pot zit. Strijk de zakdoekjes een beetje glad zodat er geen rimpels inkomen. Als je de pot nog meer ondoorzichtig wilt maken dan kun je nog een tweede laag met papieren zakdoekjes of tissues, en nog een laagje lijm. aanbrengen.
 4. Wacht totdat de lijm en de zakdoekjes beginnen te drogen. Als de lijm al wat droog is en de zakdoekjes een soort van melkachtig worden dan is het tijd om de zakdoekjes, die precies voor de foto geplakt zitten, weg te krabben. Krab de zakdoekjes weg zodat je de foto silhouetten weer kunt zien.
 5. Als alle lijm goed gedroogd is dan kun je de overtollige stukjes van de papieren zakdoekjes weghalen. Zodat de pot netjes en droog is. Versier de pot vervolgens met het decoratielint. Stop tenslotte de kerstverlichting in de pot en je betoverende fotolamp is klaar!

Materiaal

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4 - decoreren

Klaar!

Foto's afdrukken bij Pixum

Gemakkelijk besteld, perfect briljant, flexibele formaten en afgedrukt op professioneel archiefpapier.