Beeldverhouding aanpassen
Beeldverhouding aanpassen
De verhouding van een foto aanpassen / een foto bijsnijden, hoe gaat dat in zijn werking? Wij leggen het uit!

Ga hier verder

Op welk apparaat staat je foto?

Meer over beeldverhouding

Beeldverhouding: wat is dat?

Beeldverhouding, ook wel hoogte- breedteverhouding of aspect ratio (A.R.) genoemd, is de benoeming waarmee we beschrijven hoe de lengte van een foto zich verhoudt tegenover de breedte. Het zijn die "3:2" en "16:9" getallen die je misschien ook wel kent van film en/of tv. Kort door de bocht: het is een manier om zonder een specifiek gebruik van "centimeters", "inches" of "pixels" het formaat van een foto te kunnen beschrijven. Dat klinkt op deze manier nog steeds een beetje abstract, daarom leggen we het liever met voorbeelden uit. Onder de voorbeelden vind je nog een uitgebreide uitleg.

2:3 of 3:2 Beeldverhouding

3:2 is sinds een eeuw al het klassieke formaat voor afdrukken. Veel fotolijsten zijn dan ook op dit formaat ingericht. Enige voorbeelden van formaten in centimeters:
 • 10×15 cm
 • 13×18 cm
 • 20×30 cm

  9:16 of 16:9 Beeldverhouding

  Deze beeldverhouding staat ook bekend als de "breedbeeld"-verhouding. In de fotografie is het vooral door de opmars van video dan ook steeds presenter. Het is ook de standaard instelling voor smartphones. Enige voorbeelden in centimeters:
  • 10×18 cm
  • 45×80 cm

  Een uitgebreid voorbeeld over beeldverhoudingen

  Er zijn een paar standaard verhoudingen die steeds opduiken, naast het voorbeeld van hier boven. 1:1 is bijvoorbeeld vierkant, wat sinds kort weer helemaal hip is. 4:3, de meestvoorkomende verhouding bij digitale compactcamera's, gebruiken we als verhouding voor het volgende voorbeeld.

  • Stel, je wilt een foto afdrukken bij Pixum. Je foto is nu nog een digitaal bestand op bijvoorbeeld je laptop. De formaten van digitale fotobestanden worden meestal niet met centimeters of inches gemeten, maar met pixels. Jouw foto is 1500 pixels breed en 2000 pixels hoog. Je weet nu dus nog niet hoeveel centimeters dat zou worden als fotoafdruk.
  • Bij Pixum fotoafdrukken en -vergrotingen is het mogelijk om tussen vaste- en flexibele formaten te kiezen. Bij flexibele formaten betekent dat de lengte van de afdruk wordt aangepast aan het formaat van je foto. Kies je voor een 9cm-fotoafdruk dan weet je definitief de breedte van je foto (9 centimeter), maar de lengte ligt dus aan de beeldverhouding van je fotobestand (lees hier meer over onze flexibele formaten)
  • Nu komt er een beetje rekenen bij te pas. Jouw foto is 1500×2000 pixels. In beeldverhouding-taal zou dat 3:4 betekenen. In principe probeer je beide getallen zo klein mogelijk te maken (zonder decimalen), terwijl de verhouding tussen de getallen gelijk blijft. In dit geval kunnen we beide getallen delen door 500 waardoor we uitkomen op 3x4.
   Oef, moet ik nu bij elke foto rekenen? Geen zorgen, deze berekening hoef je niet uit je hoofd te doen. We hebben daarvoor een kleine rekenmachine op de website gebouwd: formaatcalculator.
  • Als je kiest voor een 9cm-fotoafdruk is de kortste kant al bekend: 9. Negen is drie keer groter dan drie. Dat betekent dat we 3:4 dus vermenigvuldigen met drie: 9:12. Jouw fotoafdruk wordt dus 9×12 cm groot.

  Beeldverhouding aanpassen: zo gaat dat

  Foto's bijsnijden op je iPhone of iPad

  Is de foto waarvan je de beeldverhouding wilt aanpassen op je iPhone of iPad? Dan kun je volgende stappen volgen om gemakkelijk de foto bij te snijden. Daarvoor heb je trouwens geen extra apps nodig.

  Beeldverhouding op je iPhone/iPad aanpassen - zo gaat dat:

  1. Open de foto die je wilt bijsnijden in de "Foto's" app op je iPhone/iPad.
  2. Tik op "Wijzig" in de rechter bovenhoek. Je bent nu in de bewerkmodus.
  3. Tik onderin op het icoontje (naast "Annuleren"): .
  4. Tik nu op het icoontje dat rechts tevoorschijn is gekomen. Degene met de meerdere rechthoeken.
  5. Kies een van de beeldverhoudingen.
  6. Vervolgens kun je de foto slepen binnen het kader. Dat wat buiten het kader valt wordt afgesneden.
  Goed om te weten: De foto is bijgesneden in de gekozen aspect ratio, zodra je op "Gereed" tikt. Niet tevreden? iOS herinnert jouw aanpassingen, dus je kunt weer op "Wijzig" tikken en vervolgens op "Herstel" om de oorspronkelijke verhouding te herstellen.
  Meer tonen » Minder tonen »

  Foto's bijsnijden op je Android smartphone of tablet (bijv. Samsung)

  Heb je jouw foto gemaakt of ontvangen met een Android smartphone of tablet (bijvoorbeeld een Samsung, HTC of Sony)? Volg dan volgende stappen om jouw foto bij te snijden en de gewenste beeldverhouding in te stellen.

  Beeldverhouding op je Android smartphone of tablet - zo gaat dat:

   Als voorbeeld hebben we een Samsung Galaxy genomen:
  1. Open de "Galerij" app op je Android smartphone/tablet.
  2. Selecteer de foto die je wilt bijsnijden.
  3. Tik op het bewerk-icoontje:
  4. Tik op "Bijsnijden" onderin het scherm.
  5. Kies nu onderin het scherm de passende beeldverhouding.
  6. Sleep het vlak zo over de foto, totdat je blij bent met de uitsnede.
  7. Sla de foto op door op de diskette rechtsboven te tikken.
  Meer tonen » Minder tonen »

  Foto's bijsnijden met een Windows PC of laptop

  Jouw foto's staan allemaal op je Windows computer? Gelukkig heeft Microsoft het sinds de laatste update van Windows 10 heel makkelijk gemaakt om je foto's te bewerken. Hoe dat in zijn werking gaat lees je hier.

  Beeldverhouding aanpassen met Windows

  Gebruikt jouw computer Windows 10? Dan kun je volgende instructies volgen. Gebruikt jouw computer een ouder systeem, dan kun je het best de Pixum Fotowereld Software downloaden en installeren en het bijgeleverde programma "Pixum Fotoshow" gebruiken voor het aanpassen van je foto's.

   Met Windows 10:
  1. Open de foto in de standaard Foto's software van Windows 10
  2. Klik rechts boven op "Bewerken en maken".
  3. Klik vervolgens op "Bewerken".
  4. Kies "Bijsnijden en draaien".
  5. Klik op "Hoogte-breedteverhouding" en kies jouw gewenste verhouding.
  Meer tonen » Minder tonen »

  Foto's bijsnijden op een Mac of Macbook

  Het bewerken van foto's gaat op een Mac of Macbook ook heel gemakkelijk. Daarvoor heb je meerdere mogelijkheden, waaronder de Pixum Fotoshow die je automatisch krijgt wanneer je de Pixum Fotowereld Software installeert.

  Foto's bijsnijden op een Linux-systeem

  Voor het bijsnijden een bewerken van foto's op een computer met Linux, kunnen we de Pixum Fotoshow aanbevelen. De Pixum Fotoshow krijg je automatisch wanneer je de Pixum Fotowereld Software downloadt en installeert.

  Contact opnemen met Pixum

  Heb je nog vragen? Neem contact met ons op of vind antwoorden op meer veelgestelde vragen!

  Tel: 020 22 55 122
  Ma - Vr 10:00 - 14:00
  Of neem contact op via het contactformulier

  Kunnen wij je helpen?

  Onze vriendelijke klantenservice staat voor je klaar.

  Ma - vr 10:00 - 14:00
  (lokaal tarief)

  Contact