Kerst-knutsel ideeën voor en met kinderen

De Kersttijd is voor kinderen iets heel bijzonders: naast de ongelofelijke hoeveelheden aan lekker eten, prachtige kleuren en fonkelende lichtjes, gaat er natuurlijk niets boven de leuke decoratie en cadeaus die december pas echt in Kerst omtoveren. Onze blogster Irene heeft voor de Kersttijd daarom zes hele leuke ideetjes verzameld die je samen met of vóór je ukkepuk kunt knutselen. Heel veel plezier!

Haal de naald, draad en foto's tevoorschijn

1. Foto borduurkaarten

Ken je die dikke borduurkaarten waarop afbeeldingen staan met daarin gaatjes die kinderen zelf kunnen borduren? Hartstikke leuk en daarom voor de kinderen die het leuk vinden om te handwerken: persoonlijke borduurkaarten! Je maakt ze heel makkelijk zelf met je eigen foto's!

Wat heb je nodig:

 • Verschillende fotoafdrukken. Dit kunnen allerlei verschillende soorten foto's zijn. Alle foto's die maar leuk zijn om te borduren.
 • Karton om de foto's op te plakken
 • Een dikke naald
 • Een schaar
 • Een potlood of pen
 • Eventueel ModPodge
 • Wol of katoen

Aan de slag:

 1. Plak de foto's die je hebt uitgekozen op het karton. Smeer de hele foto goed in met lijm zodat de foto goed op het karton blijft zitten. Knip de foto's nu netjes uit.
 2. Maak een patroon op de foto door met het potlood of de pen stipjes op de foto te zetten. Dit kunnen allerlei patronen zijn. Een hartje, een zon, een ster of gewoon lijnen.
 3. Prik met de naald gaatjes in de foto. Draai de gaatjes wat groter. Zorg ervoor dat je draad straks door de gaatjes passen. Tip: ik heb gebruik gemaakt van een dikke borduurnaald met een stompe punt.
 4. Om de borduurkaart extra te verstevigen en tegen vieze vingers en scheuren te beschermen kun je een laagje ModPodge over de foto smeren.
 5. Als de ModPodge goed droog is kun je gaan borduren!

Tip: Gebruik voor het borduren een dikke borduurnaald met een stompe punt zodat je kind zich niet kan prikken. Je kunt ook een stukje plakband om het uiteinde van de draad plakken zodat je zonder naald kunt borduren.

Materiaal

Stap 1

Stap 1 - Plakken

Stap 1 - Knippen

Stap 2 & 3

Stap 4

Stap 5

Klaar!

Oh fotoboom, oh fotoboom

2. Kerstboom met foto ballen

Onze dochter is van jongs af aan al dol op kerstbomen. Al het pracht en praal dat er in de boom hangt en al die mooie lichtjes zijn prachtig om naar te kijken. Ze krijgt er geen genoeg van. Met het versieren van de kerstboom hebben we aan haar aan een grote hulp. Dat is nu hartstikke leuk, maar toen ze nog wat kleiner was kon ze maar met moeite van al het moois afblijven en zat ze regelmatig naast de kerstboom met ballen en andere versieringen in haar handen.

Ik begrijp wel dat het leuk is om aan al die mooie spulletjes te zitten en dat het leuk is om steeds weer ballen uit de boom te halen om ze er daarna weer opnieuw in te hangen. Daarom maakte ik een kerstboom voor de allerkleinsten. Een boom die kinderen naar hartelust kunnen versieren, zo vaak ze maar willen. De boom heb ik gemaakt van karton en de kerstballen zijn, en dat vind ik het allerleukste, gemaakt van foto's! Een boom met persoonlijke foto ballen!

Wat heb je nodig:

 • Karton (groen voor de kerstboom, bruin voor de stam van de boom en geel voor de piek)
 • Verschillende foto's. Kies voor je kerstballen foto's van bijvoorbeeld het gezin, opa en oma, ooms, tantes en huisdieren.
 • Schaar
 • Lijm

Aan de slag:

 1. Knip uit het groene karton een kerstboom en uit het bruine karton een stam voor de boom. Als je twijfelt of je het in één keer goed kunt knippen teken de boom dan eerst op het karton.
 2. Plak de stam aan de boom met het bovenste stukje van de stam aan de achterkant van de boom.
 3. Knip uit het gele karton een piek en plak deze bovenaan op de boom. Ik heb gekozen voor een ster, maar je piek kan natuurlijk van alles zijn. Knip een klassieke vorm piek, een engeltje of een sneeuwster bijvoorbeeld.
 4. Teken cirkels op de achterkant van je uitgekozen foto's. Dat worden de ballen voor in de kerstboom. Voor wat variatie kun je naast kerstballen ook andere kerst(bal) vormen knippen zoals bijvoorbeeld sterren en klokjes. Knip je ballen uit. Tip: om de kerstballen extra stevig te maken kun je de foto's eerst nog op karton plakken zodat ze minder snel gaan vouwen. Ook kun je er voor kiezen om de (uitgeknipte) foto's te lamineren. Dan zijn ze zeker kindervingertjes-proof en zullen ze zeker niet vouwen of gaan scheuren.
 5. Plaats de fotokerstballen her en der op de kerstboom tot je tevreden bent over hoe de ballen "in de boom hangen".
 6. Knip, als het klittenband te groot is, het klittenband in kleine stukjes. Plak de ene helft van de stukjes band op de kerstboom en plak vervolgens de andere helft van de stukjes band achterop de kerstballen.
 7. Bevestig de boom op een leuke plek in huis waar je kind er goed bij kan.

Je kind kan zijn boom naar hartelust versieren!

Materiaal

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Stap 5

Stap 6

Klaar!

Een krans vol herinneringen

3. Kerstkrans kaarten- en fotohouder

Je eigen kerstversiering maken. Hartstikke leuk! Wat dacht je bijvoorbeeld van een zelfgemaakte kerstkrans voor aan de muur? Deze kerstkrans is niet zomaar een krans, maar het is een kerstkrans die je kerstkaarten en -foto's bij elkaar houdt. Dubbel leuk, toch?

Wat heb je nodig:

 • Wasknijpers
 • Acrylverf en een kwast
 • Kralen
 • Stevig ijzerdraad
 • Lint
 • Eventueel een snoertje met kerstverlichting
 • Optioneel: gebruik in plaats van ijzerdraad een cirkel van stevig karton of een cirkel van hout
 • Optioneel: lijm of houtlijm om de wasknijpers op het karton of op het hout te plakken

Aan de slag:

 1. Begin met het verven van de wasknijpers. Het is natuurlijk het mooiste als je de hele wasknijper verft, maar dat hoeft niet perse. Je ziet maar een kant, dus de achterkant hoef je niet te verven. Als je er voor kiest om niet alles te verven houd dan wel rekening met de delen die je ziet! Tip: Ik heb de wasknijpers gewoon met een kwastje en verf geverfd, maar je kunt de wasknijpers ook een tijdje laten weten in een pot met water en groene kleurstof. Ik heb dat zelf niet geprobeerd, maar het klinkt wel heel handig!
 2. Als de wasknijpers droog zijn kun je aan het ijzerdraad rijgen. Vlak voor het veertje van de knijper zit een klein gaat. Die heb ik gebruikt om doorheen te rijgen. Ik heb er voor gekozen om na iedere knijper een kraal mee te rijgen. Daardoor heb je wat meer ruimte tussen de wasknijpers waardoor kaarten en foto's straks beter blijven zitten. Maar hoe meer wasknijpers je gebruikt hoe minder erg het is als ze toch naast elkaar zitten. Tip: Ik heb mijn wasknijpers op ijzerdraad geregen. Het is echt belangrijk dat je sterk ijzerdraad gebruikt omdat de krans anders niet goed in vorm blijft. Het mooiste en stevigste is om een cirkel te gebruiken van stevig karton of van hout. Daar plak je de wasknijpers dan op. Op die manier zitten de knijpers stevig vast en blijft de vorm van de krans ook in tact.
 3. Als alle wasknijpers, en eventueel kralen, geregen zijn knoop je het ijzerdraad aan elkaar vast. Ik heb dit gedaan door de uiteinden om elkaar heen te draaien en weg te proppen.
 4. Knip een stuk lint en bevestig dat aan de krans over het gedeelte waar de uiteinden van het ijzerdraad zitten. Zo heb je die meteen verstopt. Maak een knoopje in het lint zodat de krans opgehangen kan worden. Voor een extra feestelijk tintje kun je ook nog een strik in het lint knopen.
 5. Hang de krans op een mooie plek en vul hem met je kerstkaarten en -foto's!

Materiaal

Stap 2 & 3

Stap 4

Klaar!

Ijs-stokjes-sterretjes

4. Kerststerren van ijsstokjes

Gezellig samen jullie eigen kerstversiering knutselen. Wist je dat je met ijsstokjes hele leuke dingen kunt maken? Gebruik ze in combinatie met je eigen foto's en je knutselt samen met je kind de origineelste kerst(boom) versiering. Een leuke bezigheid voor een herfstige of winterse vrije middag!

Wat heb je nodig:

 • IJsstokjes of hobbystokjes
 • Fotoafdrukken
 • Spulletjes om de ijsstokjes mee te versieren zoals plakkertjes, lovertjes, glitters en gekleurde plakbandjes
 • Lint om de krans mee op te hangen
 • Lijm of dubbelzijdige plakband plakkertjes
 • Schaar

Aan de slag:

 1. Kleur, verf of pimp je blanco ijsstokjes. Ik heb gebruik gemaakt van zowel gekleurde als blanco stokjes. Kleur of verf je blanco stokjes in kerst kleuren zoals rood of groen. Of natuurlijk gewoon sterren geel. Ook kun je je blanco stokjes beplakken met leuke plakbandjes.
 2. Leg de stokjes in de vorm van een driehoek. Dit doe je door drie stokjes met de uiteinden op elkaar te leggen. Als de stokjes goed liggen plak je de uiteinden aan elkaar. Tip: Ik heb met verschillende ijsstokjes gewerkt en ik merkte dat sommige stokjes beter aan elkaar vast blijven zitten dan andere. Het is daarom handig om zowel goede lijm als goed plakkende plakkertjes bij de hand te hebben.
 3. Voor iedere ster heb je twee driehoeken nodig, dus maak nog een tweede driehoek. Om een ster te maken moet je de driehoeken over elkaar heen leggen. Leg het ene driehoek met de punt naar beneden en leg het andere driehoek er, met de punt naar boven, overheen.
 4. Als de driehoeken goed aan elkaar vastgeplakt zitten is het tijd om je ster te versieren. Beplak de ster bijvoorbeeld met plakkertjes of glittertjes. Tip: In de winter- en kerstperiode kun je op veel plekken kerst gerelateerde knutsel spullen kopen zoals bijvoorbeeld glimmende plakkertjes in de vorm van sterren en kerstbomen. Voor een kerstige bling bling ster kun je de ijsstokjes bestrooien met glitters. Doe dat als volgt: smeer de ijsstokjes in met een goede laag lijm en leg de stokjes op een bordje. Strooi de glitters over je met lijm ingesmeerde ster heen en schud vervolgens de loszittende glitters er weer van af.
 5. Knip de foto die je achterop de ster wilt plakken in een passend formaat. Plak hem daarna stevig vast. Als je het makkelijker vindt dan kun je de foto ook alvast op plakken voordat je de twee driehoeken op elkaar geplakt hebt en voordat je de sterren gaat versieren.
 6. Knip een stukje van het lint en vouw er een lusje van. Bevestig het achterop de bovenste punt van de ster. !

Materiaal

Stap 2 & 3

Stap 4

Stap 4 - Plakken

Stap 4 - Decoreren

Stap 4 - Foto erop!

Stap 5

Stap 6 - Ophangen

Klaar!

Je eigen wonderlandschap

5. Winter Wonderlandschap

Rond kerst kun je overal winter wonder landschappen vinden. Een van mijn favoriete uitjes in de weken naar kerst is het bezoeken van onze plaatselijke tuinwinkel. Ze hebben daar dan een ruimte die omgetoverd is tot een groot met sneeuw bedekt sprookjeslandschap. Schattige huisjes, kleine poppetjes, overal kerstbomen en lichtjes. Ik houd er stiekem heel erg van.

Zo'n winter wonder landschap kun je natuurlijk ook heel gemakkelijk zelf maken! En nog leuker: met jezelf in het middelpunt. Gebruik je mooiste (sneeuw) fotoafdruk van Pixum om je eigen winterwonderlandschap te creëren.!

Wat heb je nodig:

 • een leuke fotoafdruk: e kunt hier in principe iedere foto voor gebruiken. Ik heb zelf een foto die in de sneeuw genomen is gebruikt zodat het effect nog leuker is!
 • Karton, lijm en schaar
 • Glazen vaas of schaal
 • Kunstsneeuw
 • Kerstverlichting
 • Decoratie zoals een kleine kerstboom, een huisje, een autootje of een ouderwetse lantaarnpaal
 • Eventueel een opzetvoetje

Aan de slag:

 1. Vul de vaas met de sneeuw. Maak de laag in ieder geval dik genoeg zodat de verschillende onderdelen er goed in kunnen blijven staan.
 2. Stop de kerstverlichting in de vaas en decoreer de lampjes op een manier die je zelf mooi vindt. Als je een laagje sneeuw over de lampjes legt dan geeft dan een leuk effect!
 3. Plak de foto op een stuk karton en knip hem daarna uit.
 4. Zet de foto in het opzetstukje. Ik heb een opzetvoetje gebruikt uit een spellendoos. Om de foto extra stevig te laten staan heb ik nog een klein stukje karton achter de foto in het opzetvoetje geplaatst. Daardoor zit de foto goed vast.
 5. Plaats de foto in de sneeuw.
 6. Versier het sneeuwlandschap met andere decoratie materialen zoals een kerstboom en een ouderwetse lantaarnpaal. Of een autootje. Of plaats meerdere foto's in de sneeuw.

In plaats van in een vaas is het ook leuk om een winter wonder landschap in een pot te maken. Beschilder, als je wilt, de deksel en plak daarna het sneeuw, de foto en de decoratie aan de binnenkant van de deksel vast. Draai de pot voorzichtig terug op de deksel. Voila!

Materiaal

Stap 1

Stap 3

Stap 4

Klaar!

Puzzelplezier voor de kleintjes

6. Foto-puzzelblokken

Pimp de plastic blokken van je kind door er foto-puzzelblokken van te maken! Puzzels met foto's van bijvoorbeeld zichzelf, opa en oma of zijn huisdier. Super leuk en niet moeilijk om zelf te maken.

Wat heb je nodig:

 • Plastic blokken in verschillende formaten
 • Fotoafdrukken in verschillende formaten
 • Een schaar
 • Een lijmstift

Aan de slag:

 1. Leg de plastic blokken achterop de foto en snijd de foto bij
 2. Snijd nu de foto in repen. Zorg dat de repen precies op iedere plastic blok passen
 3. Besmeer de foto en/of de blokken met de lijm
 4. Plak het uitgesneden stuk van de foto op het plastic blok
 5. Herhaal dit voor ieder stukje
 6. Als alle stukken vastgeplakt zitten zet je de blokken op elkaar. Controleer of alle foto stukjes goed zitten en laat het nu goed drogen
 7. Als alles goed vastzit kun je beginnen met puzzelen!

Materiaal

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4 & 5

Stap 6

Stap 7

Klaar!

Foto's afdrukken bij Pixum

Gemakkelijk besteld, perfect briljant, flexibele formaten en afgedrukt op professioneel archiefpapier.

Uitstekende Pixum-kwaliteit

Dit zeggen klanten over onze fotoafdrukken
Pixum Bestelwijzen

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.

  Online Editor

  • Snel en gemakkelijk:

   Ontwerp je Pixum producten snel en direct via onze website.

  • Perfect voor:

   Gemakkelijk cadeautjes ontwerpen met weinig foto's.

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.
  Populair bij onze klanten

  Pixum Fotowereld Software

  • Talrijke mogelijkheden:

   Profiteer van de vele ontwerpmogelijkheden bij het ontwerpen van jouw fotoproducten.

  • Perfect voor:

   Wanneer je meer opties wilt en veel foto's wilt gebruiken.

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.

  Pixum Fotoboek App

  • Comfortabel ontwerpen:

   Ontwerp jouw Pixum Fotoproducten direct vanuit je luie stoel, met tablet of smartphone.

  • Perfect voor:

   Onderweg fotoproducten ontwerpen met foto's van je smartphone of tablet.

  nu ook voor
  Android