Tips & inspiratie voor je Pixum Fotoboek
Tips & inspiratie voor je Pixum Fotoboek

Leer alle ontwerpmogelijkheden kennen voor het Pixum Fotoboek. Houd je meest bijzondere momenten voor altijd vast!

Laat foto's tot hun recht komen met het juiste lettertype

Lettertypes kunnen het effect van je fotoboek vergroten. Door hun vorm en karakter geven ze je foto's en het boek extra uitstraling. Als je een paar eenvoudige basisregels in acht neemt kun je met het juiste lettertype je fotoboek enorm opwaarderen.

Tips & Service

Pixum Fotoboek tips

Ontdek de veelzijdigheid van het Pixum Fotoboek en de Pixum Fotowereld Software.

Vraag de experts

Voor vragen over onze producten staat onze klantenservice voor je klaar.

EÚn lettertype is genoeg

In principe is het voldoende om ÚÚn lettertype te gebruiken. Als je veel van lettertype wisselt geeft dat een onrustig effect. Bovendien trekt een nieuw lettertype steeds weer de aandacht. Het is daarom het beste om van tevoren te bedenken welk lettertype je wilt gebruiken. Als je later vindt dat een ander lettertype toch beter bij je fotoboek past dan kun je dit alsnog eenvoudig en snel aanpassen. Lettertypes in grootte 10 - 12 zijn het beste leesbaar. Om je titels goed uit te laten komen geef je ze een lettergrootte mee die zo'n 4 punten meer is dan de standaard grootte van je teksten. Op deze manier krijg je een mooie, evenwichtige indeling.

Lettertype keuze

Er zijn twee soorten lettertypes: serif en sans-serif (schreefloos). Een serif of schreef is het onderdeel van een lettertype dat aan de "pootjes" van een letter uitsteekt en maken een tekst makkelijker te lezen. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Times (bijv. Times New Roman) en Garamond. Serif lettertypes worden van oudsher in boek- en krantendruk gebruikt. Daardoor lijken ze een beetje ouderwets, maar zijn tegelijkertijd ook romantisch en enigszins speels. Sans-serif lettertypes hebben daarentegen een meer modernistische maar koud en zakelijk uitstraling. Op elke pc is ˇf Helvetica (Mac) ˇf Arial (Windows) ge´nstalleerd, deze verschillen eigenlijk niet veel van elkaar. Verdana is ook een sans-serif lettertype, de meeste mensen kennen deze wel omdat het veel op het internet gebruikt wordt. Of je een lettertype met of zonder serif wilt gebruiken hangt af van het thema dat je wilt benadrukken: wordt het een modern boek (met architectuurfoto's, reportages etc.) of meer klassiek en eventueel romantisch (zoals een trouwboek)?

Fantasie lettertypes

Er speciale lettertypes die niet voor niets fantasie-lettertypes worden genoemd. Deze kunnen een pagina opleuken waarbij het meer om het effect dan om de leesbaarheid gaat. Fantasie-lettertypes doen denken aan een bepaalde technologie (bijv. Typewriter aan de typemachine) of een bepaalde tijd (bijv. Herculaneum, die van klassieke Romeinse letters is afgeleid). Gebruik dit soort lettertypes eventueel voor titels, en dan alleen wanneer er een qua inhoud verband bestaat tussen foto en lettertype.

Pixum tip

Gebruik van tekst

Alles over het gebruik van tekst vind je hier.

Dit zeggen onze klanten over het Pixum Fotoboek:
Waar plaats je de tekst?

Het is met teksten hetzelfde als met foto's: deze moeten bij een foto of andere tekst passen en goed uitgelijnd zijn. Dat zorgt niet alleen voor meer evenwicht, maar het helpt ook om de juiste tekst bij de juiste foto te laten zien. Het helpt dan als tekst en foto aan ÚÚn kant uitgelijnd zijn en ook dat ze optisch gezien de juiste afstand hebben.

Pixum tip

Kleuren gebruiken in tekst

Als je voor een tekst een bepaalde kleur uit de foto wilt toepassen, gebruik dan de "kleurkiezer". Selecteer de tekst en klik in de tekstwerkbalk onder Tekstkleur op Kleur kiezen. Vervolgens klik je op het vergrootglas of Pak een kleur uit de foto en klik met de cursor op de kleur (in de foto) die je wilt gebruiken. In de kleurkiezer kun je daarna zien of je de juiste kleur hebt gekozen. Als je de betreffende kleur vaker wilt gebruiken dan kun je deze toevoegen door op aan eigen kleuren toevoegen te klikken of door deze daar naartoe te slepen.

Teksten vormgeven

Je kunt je tekst meestal het beste aan de linkerkant plaatsen, dat is ook de standaard instelling van de Fotowereld Software. Alle teksten worden dan links uitgelijnd; rechts kunnen de zinnen hier en daar wat langer uitvallen. Een zin met een vaste en een onregelmatige kant wordt een zin met vrije regelval genoemd. Maar ook zinnen die rechts zijn uitgelijnd (met links een vrije regelval) kunnen praktisch zijn, helemaal wanneer de tekst links van een foto staat. Hou wel in je achterhoofd dat een rechts uitgelijnde tekst niet te lang mag zijn omdat deze dan minder goed leesbaar is.

Voor een leek ziet het uitlijnen van een zin er bijna professioneel uit omdat je een mooie rechte zin krijgt. Vooral voor grotere teksten is dit een handige functie. Om het uitlijnen er helemaal professioneel uit te laten zien moet er nog iets meer gebeuren. Door het uitlijnen van de regeleinden worden de woorden enigszins uit elkaar getrokken, hierdoor ontstaan ruimtes in de tekst. Pas de woorden hier en daar handmatig aan zodat de woorden een mooi geheel vormen in de zin. Als je dit niet handmatig verandert worden alle zinnen automatisch opnieuw herverdeeld; dit met wellicht onnodige woord splitsingen. Dan kun je weer opnieuw beginnen!

Pixum Fotoboek ontwerpen - thuis of onderweg

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.

  Online-Editor

  • Snel ontworpen:

   Direct online ontwerpen.

  • Gemakkelijke keuze:

   Flexibele opties.

  • Zonder software:

   Je hoeft niets te downloaden.

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.
  Populair bij onze klanten

  Fotowereld Software

  • Grenzeloze ontwerpopties:

   Alle Pixum Fotoboek.

  • Nieuwste functies:

   Heel veel opties, zoals cliparts.

  • Voor de meeste power:

   Gemakkelijk offline met heel veel opties.

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.

  Pixum App

  • Comfortabele bediening:

   Direct je smartphone-foto's gebruiken.

  • Veel keuze:

   De populairste fotoboekformaten.

  • Flexibel:

   Altijd en overal met je smartphone of tablet.