Contact
Kunnen wij je helpen?

Onze vriendelijke klantenservice staat voor je klaar.

Ma - vr 10:00 - 14:00
(lokaal tarief)

Menu
Pixum Fotoboek ontdekken

Leer alle ontwerpmogelijkheden kennen voor het Pixum Fotoboek. Houd je meest bijzondere momenten voor altijd vast!

Je foto's ontwerpen met vlakverdelingen: de gulden snede

De gulden snede is een oude compositietechniek om foto's, bouw- en kunstwerken zodanig te ontwerpen dat ze helemaal in balans zijn. Ook bij het ontwerpen van je fotoboekpagina's kun je deze regels toepassen om de pagina's interessanter te maken.

De Gulden Snede

Met de zogenaamde gulden snede verdeel je een bepaald gebied op een harmonieuze manier. In de Pixum Fotowereld Software wordt dit raster 'Regel van derden' genoemd. Ook foto's die volgens deze compositieregel zijn opgebouwd zijn vaak interessanter. Het raster verdeelt een foto of pagina niet zomaar vanuit het midden of in twee gelijke helften (bijv. 50/50), maar in een verhouding van ongeveer 62/38 procent (de regel van derden). Deze percentages kan natuurlijk niemand onthouden en ook niet op het gevoel omzetten. Daarom delen fotografen hun foto vaak in volgens de tweederde-regel. Dit is de meest ideale verhouding die het dichtst bij de gulden snede komt. Bij veel fotocamera's kun je in de zoeker of op het display daarvoor bestemde rasterlijnen invoegen voor een betere vlakverdeling.

Gratis webworkshop

Je wilt hulp en inspiratie bij het maken van je fotoboek? In onze gratis webworkshops leer je van een professional hoe je het meest uit je Pixum fotoproducten kunt halen.

Ook bij het ontwerpen van je Fotoboek zal het gebruik van het raster een mooie balans brengen op de pagina's. En ook hier kun je de regel van derden toepassen wanneer je de foto- en tekstvakken over de pagina verdeelt. Probeer het maar eens! Natuurlijk kan een pagina er ook goed uitzien wanneer deze exact is verdeeld in twee gelijke helften of vier vierkanten Maar vaak brengt een verdeling volgens de tweederde-regel net wat meer spanning op een pagina.

Lay-out en Gulden Snede

De eenvoudigste manier om je pagina's volgens de gulden snede te ontwerpen is door de juiste paginasjabloon te gebruiken. Vooral onder Indelingen "Groot" zijn er verschillende sjablonen die de pagina's op deze manier indelen. Je voegt eenvoudig de paginasjabloon in op de pagina, sleept je foto's er naar toe en klaar is Kees.

De service van Pixum

Bij vragen over onze producten en software kun je ook graag terecht op onze FAQ-pagina's, of bij de klantenservice.

Zo bestel je een Pixum Fotoboek