Pixum Fotoboek ontdekken

Leer alle ontwerpmogelijkheden kennen voor het Pixum Fotoboek. Houd je meest bijzondere momenten voor altijd vast!

Dubbele pagina's ontwerpen in Pixum Fotoboek

In een opengeslagen boek zie je altijd een dubbele pagina. Vergeet niet dat dit de basis van je lay-out is. Hoe je dubbele pagina's het beste bewerkt zie je hier.

Opengeslagen boek

Bij een boekontwerp gaat het altijd om het maken van dubbele pagina's. Want een boek wordt opengeslagen en de lezer ziet altijd twee pagina's tegelijk. Daarom moeten beide pagina's een eenheid vormen. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat ze op dezelfde manier, symmetrisch, moeten worden ontworpen. Het kan ook dat de ene pagina de andere aanvult waarbij de asymmetrie juist voor een bepaalde spanning zorgt.

Symmetrie

Het is het makkelijkst om alle foto- en tekstvakken op beide pagina's precies hetzelfde in te delen. Dat mag in je fotoboek best het geval zijn, maar je moet het niet teveel doen. Het doorbladeren van je boek kan anders erg saai worden. Dubbele pagina's die op dezelfde manier zijn ontworpen zijn een rustpunt in je boek. Om pagina's op een precies dezelfde manier te ontwerpen kun je een van de standaard indeling sjablonen gebruiken. Is er geen geschikte sjabloon beschikbaar dan maak je eerst een pagina zoals jij het wilt en slaat deze op via "deze indeling opslaan". Daarna kun je de indeling via "Indelingen" --> "Mijn indelingen" naar een andere pagina slepen.

Symmetrie - Spiegeling

Een symmetrische indeling waarbij de rechterpagina het spiegelbeeld is van de linker zorgt voor een mooi harmonieus ontwerp. Er is geen aparte spiegelbeeld-functie, maar veel van de standaard indelingen hebben een linker- en rechtervariant. Met de bewerkingsmogelijkheden is het makkelijk om een gespiegelde (enkele) pagina te maken. Een gespiegelde pagina is vooral mooi wanneer dat wat je op de foto ziet ook gespiegeld wordt. Je kunt bijvoorbeeld op de ene pagina de vakantiefoto's van overdag, en op de andere pagina de vakantiefoto's van 's nachts laten zien. Of je ziet links de mannen- en rechts de vrouwenfoto's . Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden voor dit soort ontwerpen.

Asymmetrische indeling

Door de linker- en rechterpagina verschillend in te delen roep je een bepaalde spanning op. Symmetrie is uitzondering; bij het indelen van je fotoboekpagina's is asymmetrisch indelen de regel. Pagina's die asymmetrisch zijn ingedeeld vervelen nooit als ze bekeken worden. Dat geldt natuurlijk alleen als je deze asymmetrische opbouw van de pagina's ook af en toe verandert.

Asymmetrie met een foto

Een foto die half over de kaft is gesleept geeft een heel mooi asymmetrisch effect. Helemaal bij liggende en vierkante fotoboeken. Let op: de overgebleven plekken in je boek moet je niet leeg laten maar vullen met tekst. Dat kan gewoon een woord of een korte zin als titel zijn. Het kan ook mooi zijn om in plaats daarvan het lege vlak met een kleur te vullen.

Asymmetrie met meerdere foto's

Een mooie foto kan ook prima in z'n geheel op een van beide pagina's worden geplaatst. Deze indeling waarbij je de pagina volledig vult en geen rand ziet heet "vullend". Het volledig vullen van een pagina zonder randen, is meestal niet mooi op beide pagina's tegelijk. De foto's staan dan te dicht bij elkaar waardoor het effect verstoord wordt. Ook zie je dan niets meer van de achtergrond; iets dat de degene die het boek bekijkt kan ergeren. Een goede oplossing hiervoor is om de ene pagina met, en de andere zonder rand in te delen.

Pixum Bestelwijzen

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.

  Online-Designer

  • Snel en gemakkelijk:

   Ontwerp je Pixum producten snel en direct via onze website.

  • Perfect voor:

   Gemakkelijk cadeautjes ontwerpen met weinig foto's.

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.
  Populair bij onze klanten

  Pixum Fotowereld Software

  • Talrijke mogelijkheden:

   Profiteer van de vele ontwerpmogelijkheden bij het ontwerpen van jouw fotoproducten.

  • Perfect voor:

   Wanneer je meer opties wilt en veel foto's wilt gebruiken.

 • Het product dat je hebt gekozen is momenteel alleen in de Pixum Fotowereld software beschikbaar. Ontwerp het fotoboek op je PC/Mac of kies s.v.p. een alternatief.

  Pixum Fotoboek App

  • Comfortabel ontwerpen:

   Ontwerp jouw Pixum Fotoproducten direct vanuit je luie stoel, met tablet of smartphone.

  • Perfect voor:

   Onderweg fotoproducten ontwerpen met foto's van je smartphone of tablet.

  nu ook voor
  Android

Uitstekende Pixum-kwaliteit

Dit zeggen onze klanten over het Pixum Fotoboek: