Dag 16: Cadeau ideeën voor heel bijzondere kerstcadeautjes

Wil jij jouw geliefden met kerst verrassen met een paar heel bijzondere cadeautjes? Geen probleem, want Pixum heeft vandaag achter het deurtje van de adventskalender een paar hele leuke cadeau ideeën voor je. Bijvoorbeeld een gepersonaliseerde theedoos en sieradenkistje en een zelfgemaakte bonbon doosje vol lekkers. En natuurlijk met foto's!

Stijvol opbergkistje

1. Een heel bijzonder en persoonlijk sieradenkistje

Ringen, kettingen, armbanden... sieraden hebben een plekje nodig om in bewaard te worden. Met deze DIY pimp je een sieradendoos door en met mooie foto's! Maak het voor jezelf of geef deze, met herinneringen gevulde, sieradenkist aan iemand cadeau voor kerst!

Wat heb je nodig:

 • Een houten kistje. Bijvoorbeeld een houten sieradenkistje of een oude houten naaidoos. Je kunt natuurlijk ook een ander houten kistje met laatjes en vakjes gebruiken.
 • Verf op waterbasis (gebruik bij voorkeur verf die niet giftig is en die je met water en een borsteltje kunt wassen)
 • Kwasten in verschillende formaten
 • Schuurpapier
 • Universele lijm
 • Pixum fotoafdrukken, Pixum retro foto's en/of fotostrips
 • Liniaal en geodriehoek
 • Schroevendraaier
 • Decoratie lint en decoratie papier
 • Eventueel: blanke lak om het kistje af te lakken

Aan de slag:

 1. Schroef alle scharniertjes van het houten kistje los. Je kunt dan alle onderdelen los van elkaar schuren, verven en versieren.
 2. Schuur het houten kistje en de verschillende onderdelen. Neem alle onderdelen na het schuren af met een licht vochtige doek. Hierdoor wordt het kistje schoon en maak je het klaar om geverfd te worden. Laat alles goed drogen.
 3. Plak de onderdelen van het kistje die niet geverfd moeten worden af. Ons sieradenkistje heeft bijvoorbeeld een spiegeltje aan de binnenkant van het deksel en die hoeft natuurlijk niet geverfd te worden.
 4. Schilder het kistje vervolgens in de door jouw gewenste kleur of kleuren.
 5. Als de verf droog is kun je bepalen of je het kistje nog een tweede keer wilt of moet beschilderen.
 6. Meet alle laatjes en vakjes van het kistje. Knip vervolgens je Pixum foto afdrukken, retro afdrukken of fotostrips op maat zodat ze in de laatjes en vakjes passen.
 7. Als het kistje helemaal droog is kun je de foto's in de laatjes en vakjes van het kistje plakken. Schroef daarna alle scharniertjes weer op hun plek.
 8. Als de ontvanger van dit bijzondere sieradenkistje het kistje opent zal ze in ieder laatje en vakje haar, of jullie, mooiste herinneringen terug vinden. En misschien wel een mooi klein kerstcadeautje in de vorm van een sieraad van jou?

Materiaal

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Stap 5

Klaar!

Pimp en personaliseer een theedoos met Pixum plakfolie

2. Theedoos met Pixum zelfklevende poster

De winterperiode is de tijd van gezelligheid. Als het koud is dan is er niks fijners dan lekker op de te bank kruipen met een dekentje, een goed boek en een kopje warm thee. Ken jij iemand die ook zo graag lekker met een kopje thee zit te genieten? Verras hem of haar dan met een zelf ontworpen en zelf versierde theedoos! Dit doe je namelijk heel gemakkelijk met behulp van het Pixum plakfolie met daarop één van je eigen foto's!

Wat je nodig hebt:

 • Een (oude) houten theedoos of een andere houten doos waarin verschillende vakjes zitten
 • Schuurpapier
 • Zelfklevende poster. Tip: kies een foto met daarop een afbeelding die geschikt is om in verschillende stukken gesneden te worden
 • Snijmat
 • Potlood
 • Schaar en een hobbymesje
 • Lineaal
 • Schroevendraaier
 • Superlijm en plakband
 • Eventueel decoratie lint en decoratie papier

Aan de slag:

 1. Schroef de scharnieren van de houten doos los.
 2. Schuur de doos met het schuurpapier en neem de doos daarna af met een vochtige doek. De doos moet schoon en stofvrij blijven.
 3. Meet alle onderdelen van de doos. Vergeet daarbij niet om ook de binnenkant van het deksel op te meten. Het plakfolie wordt namelijk op alle zichtbare delen van de doos aangebracht.
 4. Teken de verschillende afmetingen op de achterkant van het plakfolie. Begin met het deksel. Plaats het deksel in het midden van het plakfolie en teken de afmetingen van de randen daar omheen.
 5. Tip: markeer of nummer de verschillende onderdelen van zowel het plakfolie als de houten doos. Als je het plakfolie straks in verschillende stukken knipt dan kun je daarna nog zien op welk deel van de doos de stukken plakfolie geplakt moeten worden. Knip de verschillende delen nu uit het plakfolie.
 6. Nu is het tijd om het plakfolie op de verschillende delen van de theedoos te plakken. Plak de verschillende stukken folie één voor één op de bijbehorende onderdelen van de doos. Gebruik hierbij iets waarmee je eventuele luchtbellen kunt wegvegen, bijvoorbeeld een liniaal.
 7. Tip: plak het folie niet in een keer op een onderdeel, maar doe dit voorzichtig stukje voor stukje en veeg met de liniaal mee zodat eventuele luchtbelletjes weggeveegd worden.
 8. Snijd na het plakken de overtollige randen van het folie weg.
 9. Draai het deksel van de theedoos om zodat je de binnenkant voor je hebt. Het folie dat je voorop geplakt hebt zit je om de randjes gevouwen en zie je dus aan de binnenkant zitten. Hier plak je straks decoratie papier overheen zodat de randjes netjes weggewerkt worden. Voordat je het decoratie papier op de randen plakt is het handig als je onthoudt waar de gaten zitten waar de scharnieren straks weer in moeten komen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door spijkers in de gaatjes te steken.
 10. In ons voorbeeld hebben we repen decoratie papier op de randen aan de binnenzijde van het deksel geplakt. Daarmee verberg je de omgevouwen randjes van het plakfolie, maar daarnaast staat het ook gewoon heel leuk!
 11. Plak het decoratie papier nu ook op de bodem van de theedoos. Schroef tenslotte alle scharnieren weer op hun plek.
 12. Je zelf ontworpen theedoos is klaar! Je hoeft hem nu alleen nog maar te vullen met lekkere smaakjes thee.

Materiaal

Stap 1

Stap 2

Stap 3 & 4

Stap 5

Stap 6

Stap 7

Stap 8

Stap 9

Stap 9

Klaar!

Voor een heerlijke kerstverrassing!

3. Bonbondoosje versierd met foto's

Lekker eten is een groot onderdeel van kerst. Veel mensen besteden veel tijd aan het, al dan niet zelf, voorbereiden van een bijzondere kerstmaaltijd en andere lekkernijen voor zichzelf en voor hun geliefden. Maar of je nou luxe bon bons koopt of dat je zelf lekkere chocolade maakt; het wordt extra bijzonder als de chocolaatjes gegeven worden in een zelfgemaakte doos vol mooie foto's. Een heerlijke kerstverrassing!

Wat heb je nodig:

 • Karton in een kleur naar keuze, formaat A3
 • Schaar
 • Potlood
 • Pixum foto afdrukken, retro foto afdrukken en/of fotostrips (afhankelijk van hoeveel foto's je in de chocolade doos wilt stoppen)
 • Snijmat en hobbymesje
 • Lijmstift
 • Decoratie band

Aan de slag:

 1. Snijd een vierkant van 20 x 20 cm uit het karton. Dit vierkant wordt de doos. Snijd daarna nog een vierkant uit, maar dan van 20,5 x 20,5 cm. Dit wordt de deksel voor op de doos.
 2. Snijd vervolgens nog vier rechthoeken van 11,8 x 4 cm. Meet en snijd het karton zo precies mogelijk zodat alles uiteindelijk goed op elkaar aansluit.
 3. Teken nu in het midden van de beide vierkant nogmaals een vierkant. Teken dit vierkant 4 centimeter vanaf de randen. Als je dat gedaan hebt dan heb je in iedere hoek van het karton een klein vierkantje. Trek hierin een diagonale lijn door het midden (zie de bijbehorende afbeelding).
 4. Snijd de rechte driehoek uit de hoeken (zie de bijbehorende afbeelding).
 5. Vouw nu de randen naar het midden van het vierkant.
 6. Smeer lijm op de buitenkant van de kleine driehoeken.
 7. Vouw de driehoeken naar binnenkant van de doos en druk ze aan. Zo ontstaat er een doosje van karton!
 8. Herhaal stap 2 tot en met 6 ook voor het andere vierkant. De twee doosjes moeten nu precies over elkaar passen. Je hebt nu een doosje met een deksel gemaakt.
 9. Pak nu de vier rechthoeken. Hiermee ga je vakjes in het doosje maken waarin de chocolaatjes komen te liggen.
 10. Leg twee rechthoeken op elkaar en verdeel ze in drie gelijke delen door er met een potlood twee streepjes op te tekenen.
 11. Doe dit ook bij de andere twee rechthoeken. Knip alle rechthoeken tot halverwege in.
 12. Zet twee rechthoeken met de knipjes naar boven en schuif daarin de andere twee rechthoeken met de knipjes naar beneden. Zo ontstaat er een ruit vorm.
 13. Zet de vorm in de doos en controleer of alles past. Je hebt nu negen vakjes om chocolaatjes in te bewaren.
 14. Haal de vorm weer uit het doosje. Kies de foto, of foto's, die je voor je bonbon doosje wilt gebruiken.
 15. Snijd de foto in het juiste formaat en plak het vervolgens op de bodem van het doosje.
 16. Versier het deksel van het bonbon doosje. Doe dit bijvoorbeeld met decoratie band. Plak het band rondom of over het deksel.
 17. Vul de doos met chocolaatjes. Als je dat hebt gedaan dan kun je er nog een vel karton overheen leggen. De chocolaatjes blijven dan beter zitten en het deksel wordt dan niet vies.
 18. Iedere keer als de ontvanger een chocolaatje uit de doos haalt komt er een klein stukje van de foto tevoorschijn. Zo kan hij of zij tegelijkertijd snoepen en genieten van een mooie herinnering!

Materiaal

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 3

Stap 4

Stap 5

Stap 6

Stap 6

Stap 6

Stap 7

Stap 8

Stap 8

Klaar!