Bestellen & leveren: Wat heeft de lengte/breedte-verhouding te maken met het formaat van mijn fotoafdrukken?

De lengte/breedte-verhouding van een foto geeft de verhouding aan van de korte en lange kant van uw foto.  In de analoge fotografie werden foto's meestal met een verhouding van 2:3 gemaakt.

Uw digitale camera fotografeert en slaat uw foto’s meestal op met een zijdeverhouding van 3 tot 4.

De langere kant is dus 1,5 keer zo lang dan de korter kant  (3 gedeeld door 2 is 1,5). In centimeters betekend dat, dat uw foto in het 10 cm formaat ca. 10x15 cm groot wordt (10cm vermenigvuldigd met 1,5 is 15 cm).

 

4 gedeeld door 3 is 1,33. Bij de meeste digitale foto's is de lange kant dus 1,33 keer zo lang dan de korte. In centimeters betekend dat, dat uw foto in het 10 cm-formaat ca. 10x13,3 cm groot wordt.

 

Probeert men nu, dit iets kortere formaat met een verhouding van 3 op 4 af te drukken op een vast formaat van 10 bij 15 cm, gebeurt het volgende:

Aanpassing aan de hoogte - hierbij ontstaan witte randen

Het bestand met een moderne verhouding van 3:4 wordt angepasst aan de hoogte van het papier - bij een vast formaat van 10x15c m wordt de foto dus 10c m hoog. De lange kant van het bestand is echter korter dan 15 cm, want 10c m x 1,33 is 13,33 cm (zie boven). Hierdoor ontstaan er dus aan de zijkanten witte randen en blijft er aan iedere kant ca. 0,85 cm witte rand over.

 

Aanpassing aan de lengte - hierbij wordt uw foto geknipt aan de boven- en onderkant

Het bestand wordt aangepast aan de breedte van het papier, dus 15cm lang. Bij een verhouding van 3:4 zou de kortere kant nu 11,25 cm hoog worden, maar zo hoog is het papier niet. Aan de bovenkant en onderkant van de foto vallen er dus gedeeltes weg. Bij een vast formaat van 10x15 cm betekend dat, dat er aan iedere kant ca. 0,6 cm afgesneden worden.

 

Pixum belicht door zijn flexibel formaat uw foto's op schaal

Pixum belicht uw foto’s daarom altijd op schaal, dus op papier dat overeenstemt met de lengte/breedte-verhouding van uw camera. U selecteerd het gewenste fotoformaat aan de hand van de korte kant van uw foto. Dit betekend, dat de kortere kant van de foto die u laat afdukken, in het 10 cm-formaat ook altijd 10 cm hoog wordt. De lengte van de lange zijde is variabel en wordt aangepast aan de verhouding van uw bestand. In het 10 cm formaat bij een verhouding van 3:4 wordt uw foto dus ca. 10 x 13,33 cm groot.

Wilt u voor uw bestelling zeker weten, hoe groot uw foto's worden, maak  dan eens gebruik van onze  Formaat Calculator. Hier kunt met maar één klik de uiteindelijke lengte en breedte van uw foto laten berekenen aanhand van de pixel-grootte van uw foto.

Indien u een bepaald formaat nodig heeft, zorgt u er a.u.b. voor dat uw bestanden geüpload worden met de correcte zijdeverhouding.

Bij de meeste digitale camera's kunt u trouwens de gewenste zijdeverhouding van te voren instellen.

Om de verhouding van uw foto's op uw computer aan te passen, kunt u de volgende kostenloze beeldbewerkingsprogramma's downloaden en gebruiken:

Irfanview

Paint.net

Houdt u a.u.b. rekening met het volgende:

  • Ondanks de flexibele verhouding heeft ieder formaat of product een maximale lengte. Pas dus goed op als u foto's met een verhouding groter dan 2:3 upload (bijvoorbeeld panorama-foto's) of deze juist verwerkt kunnen worden.
  • De fotoposterformaten 40x60 cm en 50x75 cm en onze posters op posterpapier worden op papier met vast formaat afgedrukt, dus hebben deze een vaste zijdeverhouding. Als uw bestand een andere verhouding heeft, wordt uw foto zoals boven beschreven gezoomed. Een gedeelte van het onderwerp valt hierbij weg. Houdt u daarom rekening met de preview in onze shop.
  • Houdt u a.u.b. rekening met de aangegeven veiligheidsmarges per product. Tijdens het snijden van uw foto's kan er een klein gedeelte aan de randen van uw foto verloren gaan. Dit kunnen wij helaas niet volledig voorkomen. Wij adviseren u geen kader aan te leggen of teksten dicht aan de rand te plaatsen, aangezien deze afgesneden zouden kunnen worden.
  • De cm-aangaven van fotoformaten worden net zoals in de analoge fotografie afgerond. Meer informatie hierover vindt u hier.

 

 

 

Hoe passend is dit artikel als antwoord op jouw vraag?

Star_not_active Star_not_active Star_not_active Star_not_active Star_not_active
Om dit artikel te beoordelen, log rechtsboven in met je Pixum-gebruikersgegevens.